Vizita la medicul endocrinolog

“Ce specialitate ți-ai ales? Endocrinologia! Felicitări! …. o scurtă pauză și apoi: Dar cu ce se ocupă? Cu glandele endocrine – hipofiza, tiroida, suprarenale. Aaaa cu Glanda!”

Nu de puține ori am avut această conversație după examenul de rezidențiat, când am hotărât să devin medic endocrinolog. Atunci am realizat că deși glandele endocrine au un rol esențial în dezvoltarea și funcționarea întregului organism această ramură a medicinii nu este bine cunoscută în populația generală.  Lipsa de informare duce la diagnosticarea tardivă a afecțiunilor endocrine ceea ce poate avea consecințe ireversibile asupra stării de sănătate a pacienților. De aceea am ales acest articol în care voi prezenta când și de ce este nevoie să ne adresăm medicului endocrinolog.

Glandele endocrine sunt localizate în mai multe regiuni din organism și secretă în circulație o serie de hormoni responsabili de dezvoltarea și funcționarea normală a organismului încă din viața intrauterină. Împreună aceste glande formează sistemul endocrin, esențial pentru supraviețuire și reproducere. Medicul endocrinolog se ocupă cu diagnosticarea, tratarea şi prevenirea bolilor sitemului endocrin.

endocrine2Principalele glande endocrine din organism sunt

 • Hipotalamusul și hipofiza sunt două glande cheie localizate în creier care secretă hormoni cu rol în controlul celorlalte glande endocrine.
 • Tiroida situată la nivelul gâtului este cea mai cunoscută glandă endocrină care secretă hormonii tiroidieni (T3, T4) implicați in procesul de creștere și dezvoltare și în menţinerea funcțiilor normale ale organismului (greutate, puls, tensiune arterială, toleranță la frig sau cald)
 • Paratiroidele sunt 4 glande aflate la nivelul gâtului în vecinătatea tiroidei cu rol în metabolismul calciului și al vitaminei D
 • Glandele suprarenale localizate după cum sugerează si numele lor deasupra rinichilor secretă mai mulți hormoni dintre care cel mai important este cortizolul cunoscut și sub denumirea de hormonul stresului
 • Pancreasul secretă o serie de hormoni printre care cel mai cunoscut este insulina cu rol în reglarea glicemiei (zahărul din sânge). Afectarea secreției de insulină duce la apariția diabetului zaharat.
 • Ovarele şi testiculele secretă hormoni sexuali (estrogen, progesteron, testosteron) implicați în diferenţierea sexuală şi reproducere.

Cele mai frecvente afecțiuni pentru care este necesară vizita la medicul endocrinolog

 • Afecțiuni ale glandei tiroide (hipotiroidie, hipertiroidie, noduli tiroidieni)
 • Tumori hipofizare sau hipotalamice
 • Osteoporoza
 • Tulburări de creștere și dezvoltare la copii (statură joasă, puberate precoce sau tardivă)
 • Obezitate
 • Sindromul ovarelor polichistice (tulburări de ciclu menstrual, hirsutism)
 • Prescrierea anticoncepționalelor orale
 • Infertilitate de cuplu
 • Simptome cauzate de apropierea menopauzei

HG952_doctor-thyroid-endocrinologist_FSVizita la medicul endocrinolog cuprinde:

 • Anamneza (discuția cu pacientul)
 • Examenul clinic general și al glandelor endocrine
 • Analize de sânge generale (hemoleucogramă, VSH, glicemie, funcție renală, hepatică, profil lipidic) și analize hormonale specifice în funcție de simptomele pacientului (hormoni tiroidieni, evaluare hipofizară, adrenală, hormoni sexuali)
 • Teste hormonale mai complexe în cazurile cu suspiciune crescută (test de deshidratare, test de toleranță orală la glucoză, test de inhibiție la dexametazonă)
 • Investigații imagistice în funcție de modificările găsite la examenul clinic și biochimic (ecografie tiroidiană, mamară, osteodensitometrie pentru evaluarea osteoporozei, CT abdominal pentru glandele suprarenale, RMN cerebral dacă se suspectează o tumoră hipofizară)

Recunoașterea simptomelor cauzate de dezechilibrele hormonale facilitează adresarea cât mai rapidă către medicul endocrinolog pentru diagnosticarea și tratarea unei posibile patologii endocrine. Majoritatea afecțiunilor endocrinologice depistate la timp pot fi tratate complet fără sechele pe termen lung.

9 comentarii la “Vizita la medicul endocrinolog

 1. Avatar Marilena spune:

  Astept cu interes informatii cu privire la simptomele specifice care sa ne indice necesitatea prezentarii la medic. Multumesc Dr. Mino!

 2. Avatar ONOFRICIUC VIORICA spune:

  In locul comentariului, dr. MINO va intreb-ce analize trebuie sa faca o persoana care urmeaza trat. pentru tahicardie paroxistica. Va multumesc

  • Avatar Doctor Mino spune:

   Din punct de vedere endocrinologic hipertiroidia poate determina tahicardie, de aceea este bine să va măsurați TSH și FT4. În primul rând însă trebuie să mergeți la medicul cardiolog pentru evaluarea tahicardiei și pentru a primi tratamentul corespunzător

 3. Avatar Florea Maria spune:

  Maria-59 ani,tiroidită autoimună(TSH-6,20)?,ce alte analize ar mai trebui?unde să mă adresez?ce tratament ar trebui să fac?(deocamdata nu iau nimic).

  • Avatar Doctor Mino spune:

   Analiza pe care ați făcut-o relevă că aveți un hipotiroidism subclinic. Pentru investigarea tiroidei trebuie să faceți TSH, FT4, ATPO, Ac anti-tiroglobulină și o ecografie tiroidiană. Trebuie să mergeți la medicul endocrinolog care în funcție de simptomatologie și rezultatul analizelor vă va recomanda un tratament.

 4. Avatar Cazacu Maricica spune:

  Ar trebui ca medicina de familie sa constientizeze mai mult rolul specialistului endocrinolog in diagnosticarea si tratarea afecțiunilor cauzate de dereglari ale functiilor glandelor si sa nu omita timiterile si la endocrinolog atunci cand pacientii vin la ei pentru diverse dezechilibre.
  Multumim ca ne ajutati sa constientizam iportanta adresarii catre endocrinolog in mai multe situatii decat stiam!
  Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *